Liechtenstein: De rijkste adellijke familie van Europa

Eerder gepubliceerd op De Reaguurder.

De familie von und zu Liechtenstein, de naamgevers en prinsen van het Vorstendom Liechtenstein, is een van de rijkste adellijke families ter wereld. De basis van al dat fortuin ligt in Tsjechië en Oostenrijk waar de familie grote lappen grond bezat. Nog altijd bezit de familie wijngaarden, zowel in Liechtenstein als in Oostenrijk. In Tsjechië bezat de familie tot de Tweede Wereldoorlog meer dan 1600 vierkante kilometer grond. Daarna is het door de Tsjechen geannexeerd omdat Liechtenstein onterecht als Duits gezien werd. Daardoor moest de familie een deel van haar andere grote investering, de kunstcollectie, verkopen om het land niet te laten verhongeren. Onder die onder druk verkochte schilderijen zat een schilderij van Leonardo da Vinci.

Het grootste deel van de kunst is gelukkig nog wel in het bezit van de familie en hangt in het kasteel en diverse musea. Een van die musea is in handen van de prinselijke familie zelf; het Liechtenstein Museum in Wenen, gevestigd in het oude paleis van de familie. Dat museum is sinds vorig jaar gesloten wegens renovatiewerkzaamheden en tegenvallende bezoekersaantallen.

Maar daar zit niet het grote geld in. Dat zit namelijk in de vele bedrijven die eigendom zijn van de familie Liechtenstein. De LGT-bank is de meest in het oog springende met zijn bijna 2000 werknemers en een waarde van 2,6 miljard dollar. Maar ook diverse kleine technologiebedrijfjes als RiceTec en een uitgeverij zijn in hun bezit evenals de helft van de aandelen van het Liechtensteinse busbedrijf en de heliport. Ook hebben ze een belang in FC Vaduz, de grootste club van Liechtenstein (met een Nederlandse trainer, Eric Orie) maar hoe groot dat is, is onbekend. Bijna alle bezittingen vallen onder de Prince of Liechtenstein Foundation die altijd word bestuurt door een van de prinsen, op dit moment prins Philipp Erasmus.

De familie is daarmee een van de rijkste royals van Europa. De schattingen lopen uiteen van 5 miljard dollar tot 7,5 miljard dollar. Het persoonlijk bezit van Hans-Adam II word op zo’n 4 miljard euro geschat. Overigens is het niet de enige miljardairsfamilie van Liechtenstein. De familie Hilti, bekend van de gelijknamige boormachinefabriek, bezit 2,6 miljard.

Dit bericht werd geplaatst in Hans-Adam II, Liechtenstein en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s