Liechtenstein: een militaire geschiedenis

Eerder gepubliceerd op De Reaguurder.

Liechtenstein is, zoals al bleek uit vorige artikelen in deze reeks, een bijzonder land. Daar komt nog een bijzonderheid bij; het heeft als een van de weinige landen ter wereld geen leger. Niet gehad ook in de laatste anderhalve eeuw. Sterker nog; in de grondwet staat beschreven dat het land geen leger mag hebben, behalve in tijden van oorlog. Wat ze wel hebben is een bataljon militaire politie met automatische wapens en een beschermingsverdrag met Zwitserland.

Overigens had Liechtenstein voor 1868 wel een leger. In dat jaar hield de Duitse confederatie waar Liechtenstein deel van uitmaakte (en verplichte een leger te onderhouden) op te bestaan en daarmee dus ook het Liechtensteinse leger dat op dat moment bestond uit 80 mannen. De wapens werden opgeslagen in het Slot Vaduz, het koninklijk paleis.

Dat betekend overigens niet dat Liechtensteiners sinds dat moment niet meer vochten. In de eerste wereldoorlog was Liechtenstein neutraal maar desondanks vochten 27 Liechtensteinse soldaten mee, zij het onder de Oostenrijkse vlag. Vlak voor de Tweede Wereldoorlog dreigde er even een Liechtensteinse Anschluss die werd afgewend doordat de toenmalige vorst Hitler wist te overtuigen dat een neutraal Liechtenstein in zijn belang was. Het verhaal gaat dat een bataljon Duitse SS’ers de Liechtensteinse grens over stak maar daar werden tegengehouden door een priester, twee politieagenten en een groep scoutingjongens met stokken.

Zoals gezegd heeft Zwitserland een verdrag dat het Liechtenstein zal beschermen bij dreiging maar ironisch genoeg is in de laatste decennia Zwitserland zelf de grootste dreiging voor Liechtenstein geweest. In 1985 schoot het Zwitserse leger bij een training per ongeluk raketten op Liechtenstein waardoor een bosbrand ontstond. Uiteindelijk betaalde Zwitserland enkele miljoenen Zwitserse Franken ter compensatie. Liechtenstein heeft vijf jaar geleden ook nog te maken gehad met een invasie. Zwitserse soldaten op training raakte de weg kwijt en liepen per ongeluk drie kilometer over Liechtensteinse grond voordat ze hun fout doorhadden. Uiteindelijk werd het licht opgevat en maakte Zwitserland officiële excuses.

Mocht het alsnog tot een oorlog komen en Zwitserland is er niet om Liechtenstein te beschermen dan zal het land flink moeite moeten doen een legertje bij elkaar te schrapen. Slechts twee mensen hebben een militaire training genoten; Prins Alois (de huidige erfprins) en Prins Jozef, de zoon van Prins Nicolaas (en ook kleinzoon van de groothertog van Luxemburg) die aan de prestigieuze Sandhurst Academie in Engeland hebben getraind. Er zijn verder ongeveer 90 politieagenten en 25.000 mensen tussen de 15 en 65. Die kunnen dan, buiten de wapens van de politie, alleen gebruik maken van de wapens uit 1868 die nog altijd in Slot Vaduz liggen…

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Plaats een reactie